Πανοραμικές Ακτινογραφίες

Τί είναι η Πανοραμική Ακτινογραφία;

Η πανοραμική ακτινογραφία (ορθοπαντομογράφημα) είναι μια ακτινογραφική απεικόνιση όλου του στόματος του ασθενή σε 2 διαστάσεις.

Αποτελεί ένα πολύ βασικό και εξαιρετικά χρήσιμο"διαγνωστικό εργαλείο" του οδοντιάτρου για μια αρχική, γενική εκτίμηση της οδοντογναθικής κατάστασης του ασθενή και τον σχεδιασμό της θεραπείας του.

Απεικονίζει όλα τα δόντια του φραγμού, καθώς και τα οστά της άνω και κάτω γνάθου, όπως επίσης και τις  γειτονικές ανατομικές δομές (ιγμόρεια άντρα, κροταφογναθικές διαρθρώσεις).

Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία παρουσιάζει υψηλότερη ποιότητα και χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας σε σχέση με μία συμβατική. Ωστόσο, λόγω του τρόπου λήψης της (δισδιάστατη απεικόνιση των τρισδιάστατων ανατομικών δομών), δεν ενδείκνυται για την ακριβή μέτρηση αποστάσεων, καθώς και για λεπτομερειακές διαγνώσεις.

Στις περιπτώσεις αυτές ο θεράπων οδοντίατρος θα κρίνει εάν και ποιες ακτινογραφικές απεικονίσεις θα χρειαστούν επιπλέον.

Ψηφιακή Πανοραμική στο ιατρείο μας

Το ιατρείο μας διαθέτει δυο υπερσύγχρονα μηχανήματα λήψης ψηφιακών πανοραμικών ακτινογραφιών (Carestream 8100 και 9600).

Ο εξεταζόμενος ασθενής τοποθετείται σε όρθια θέση και σταθεροποιείται στο μηχάνημα δαγκώνοντας ελαφρά τον μίας χρήσης συγκρατητήρα.

Αφού βεβαιωθούμε για την ορθή θέση, το μηχάνημα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τους ώμους του εξεταζόμενου σε μόλις 8-10 δευτερόλεπτα.

Η εξέταση είναι εύκολη, γρήγορη και ασφαλής και η ακτινοβολία που λαμβάνει ο ασθενής είναι αρκετά χαμηλή.

Η πανοραμική ακτινογραφία είναι χρήσιμη στη διάγνωση:

  • Ελλείψεων δοντιών
  • Εγκλείστων δοντιών
  • Θέσης φρονιμιτών
  • Κύστεων και περιακρορριζικών παθολογιών
  • Περιοδοντίτιδας

  • εντοπίζονται πολλές παθήσεις των δοντιών και των οστών

  • έγκαιρη ανίχνευση πιθανού προβλήματος, εντοπισμός στοματικών παθήσεων
δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της στοματικής κοιλότητας εκάστοτε ασθενή, εξασφαλίζοντας έτσι την ανίχνευση τυχόν οδοντιατρικών προβλημάτων αλλά και στο ρεαλιστικό σχεδιασμό πλάνου θεραπείας.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

Name*

Email*

Subject*

Message*

COPYRIGHT ©2023 - ΟΔΟΝΤΟΓΝΑΘΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΗ DESIGNED BY DentalMarketing.gr

Search